Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is gebouwd in 1788 en is de belangrijkste poort van Berlijn. De poort zorgt voor de afsluiting van de “Unter den Linden” boulevard.

De Brandenburger Tor is de enige poort uit het verleden die bewaard is gebleven. Vroeger diende deze poort als stadsgrens van Berlijn. Wanneer je Berlijn in wou, moest je tol betalen. De allereerste poort om Berlijn in te komen was gebouwd in 1734. De Brandenburger poort is dus 54 jaar later gebouwd.

Algemene informatie

De Brandenburger Tor is 26 meter hoog en 65,5 breed. Bovenaan de poort staat een quadriga beeld. Dat is een tweewielige wagen met vier paarden, gemaakt door Johan Gottfried Schadow. Het beeld werd in 1806 als oorlogsbuit meegenomen naar Parijs door Napoleon. Acht jaar later hadden de Duitsers het beeld terug en sindsdien is het een symbool van de overwinning.

Koude oorlog

In de jaren 60 van de 20e eeuw werd de Berlijnse muur gebouwd. De Brandenburger Tor stond in het oosten van Berlijn (Russische deel). Dertig jaar lang is het niet mogelijk geweest om onder de poort te lopen vanwege de grensbeveiliging. Vanaf het westen van Berlijn was het wel mogelijk om middels een verhoging te kijken naar de Brandenburger Tor.

Nadat de Berlijnse muur was gevallen, werd de poort gerenoveerd. Daarna was het weer mogelijk om onder de poort te lopen. De poort is na de val van de Berlijnse muur het symbool van Duitse eenheid geworden.

Meer informatie

Meer informatie over de Brandenburger Tor is te lezen op de officiële website. Deze is hier te vinden. De informatie op deze website is in het Duits.