Berlijnse muur

De Berlijnse muur is de bekendste bezienswaardigheid van Berlijn. De muur was tijdens de Koude Oorlog de grens tussen oost en west Berlijn. Na de val van de Berlijnse muur werd deze op vele plekken verwoest en afgebroken. Op sommige plekken in Berlijn is de muur nog steeds te zien.

Koude Oorlog

De Berlijnse muur is gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Duitsland was na de Tweede Wereldoorlog verdeeld in vier delen. Daarnaast werd Berlijn ook door vieren gedeeld. Dit zorgde voor een probleem, voornamelijk omdat het Russische deel van Berlijn communistisch werd.

De Berlijnse muur werd uiteindelijk gebouwd op 13 augustus 1961. De totale grens was 167,8 KM lang en was eigenlijk een grote muur om west Berlijn. De Berlijnse muur was in totaal 45,1 KM lang.

Restanten van de muur

De muur werd uiteindelijk op 9 november 1989 afgebroken. Na deze tijd is stad samengegroeid, waardoor er tegenwoordig weinig meer te merken is van de stad die vroeger lange tijd gescheiden was van elkaar.

Restanten van de muur laten tegenwoordig niet meer de impact zien van de lange muur die destijds stond. Het grootste deel van de muur is nog te bezichtigen bij de oever van Spree aan de Mühlenstraße (Friedrichshain). Deze is 1316 meter lang.